Блог

Има ли кафето вечерен час?

Типичен делничен следобед… Уморени сте? Имате нужда от кафе? Поредното кафе… Но полезно ли е вашият организъм да приема кофеин в късните часове на деня? Изобщо, действа ли кофеинът по някакъв начин?
Според списание Science Translational Medicine всяка изпита чаша кафе след 18:00 ч. „забавя“ нашите вътрешни биологични часовници и ни помага да останем по-дълго будни и свежи… до определен момент.

Първото изследване

Колорадския универскитет в Боулдър решава да направи първото по рода си изследване посветено на кофеина и на това как той влияе на работата ни. Благодарение на изследването са разкрити редица интересни факти, които предизвиква кофеинът след като попадне в огранизма.
Кенет Райт и неговите колеги установяват действията на една чаша кафе. Пречи или ни помага?
Петима доброволци участват в изследването и прекарват 50 дни в специално оборудвани стаи, които били специално създадени за проучването. Вечер светлината не се включвала. Понякога била и приглушена. Участниците получавали таблетки кофеин три часа преди сън.
Резултатите
Многократното взимане на проби и следенето на поведението на доброволците помогнало на Райт и колегите му да направят своето заключение. Биологичният часовник на всеки един от доброволците изоставал с около 40 мин., заради пониженото ниво на мелатонин в огранизма.
Установило се, че кофеинът блокира работата на специфичните рецептори, които го изработват.

Вредно или не е кафето, изпито след 18:00?

Друг интересен и доказан, от изследването, факт е, че при продължително блокиране на рецепторите, произвеждащи мелатонин, човек губи своя ритъм и без кофеин. Организмът не се пристрастява към кафето, но необратимо си създава навик за по-късно заспиване.
Включването на ярка светлина през вечерните часове довело до идентичен по сила ефект. Подобно на кофеина, и светлината не успяла да добави минути към времето за режим „бодър“. По всичко личи, че биочасовника си остава неразгадаем.

За странстващите

Честите пътувания и смяната на часови пояси често води до умора и преумора. В случай че вие сте част от този поток от хора, които пътуват непрестанно, кафето би помогнало. Пиенето на кафе в подобни моменти може да помогне да се приспособите към новия ритъм на живот. Разбира се, това е доказано посредством изследвания, направени от експерти и професионалисти.

indian sexvideo